Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

CVA

Volgens de Hartstichting overlijden er elke dag 25 mensen aan een CVA en worden jaarlijks 46.000 mensen getroffen door de aandoening. In Nederland leven 175.000 mensen met de gevolgen van zo'n beroerte. Hoe herken je een CVA?

CVA is de afkorting voor cerebro vasculair accident: een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een CVA wordt ook wel een beroerte genoemd. Bij een beroerte gaat het om een herseninfarct of -bloeding. Ook een tijdelijke beroerte, TIA, valt onder CVA. Het is dus een verzamelnaam voor:

  • herseninfarct
  • hersenbloeding
  • TIA

Wanneer een bloedvat in de hersenen wordt afgesloten, spreken we van een infarct. Bij een TIA is er ook sprake van een vernauwing of verstopping van een bloedvat, maar de symptomen verdwijnen dan ook weer. Scheurt er een bloedvaatje dan is het een hersenbloeding. Bij een beroerte gaat in het in 80 procent van de gevallen om een herseninfarct. Wilt u het hele artikel lezen, kijk dan op de pagina van Gezondheidsnet

Sinds vorig jaar is men bezig met het oprichten van een CVA Netwerk bij ons in de regio. Jolijn Groot Kormelink maakt hier deel vanuit namens onze praktijk. Voor verdere informatie omtrent CVA of begeleiding na een CVA kunt u contact opnemen met de praktijk 0318-575165 of via het contact formulier.

Naar nieuwsoverzicht
CVA
CVA