Bekkenfysiotherapie

Een bijzondere ‘tak van sport’ binnen de fysiotherapie is de bekkenfysiotherapie. Bij de bekkenfysiotherapeut kunt u terecht met problemen met plassen, poepen, vrijen en pijn in de bekkenregio.

Wist u dat ruim 3.5 miljoen mensen, mannen, vrouwen en kinderen last hebben van verlies van urine? Maar dat lang niet iedereen hier hulp bij zoekt?

In onze praktijk zijn Nicole van Bergen en Elisabeth van der Spek de specialisten als het gaat om diagnostiek en behandeling van problemen met het bekken- en de bekkenbodem.

Wat doet een bekkenfysiotherapeut precies?

De bekkenfysiotherapeut doet een uitgebreide intake, waarbij alle domeinen van de bekkenfysiotherapie aan bod komen, om te kijken waar de klachten vandaan komen. Dus vragen over het plassen, ontlasten, vrijen, gynaecologie en over de bekkenregio. Als bekkenfysiotherapeut vind je niks gek, dus u kunt alles vertellen.

Vervolgens worden de bekkenbodemspieren onderzocht. Omdat de bekkenbodem niet aan de buitenkant te zien is, is dit een inwendig onderzoek. Ook kan de bekkenfysiotherapeut eventuele verzakking van blaas, baarmoeder of darm in kaart brengen.
Daarna wordt een behandelplan gemaakt voor een behandeling die bij uw klachten past.
Door middel van bekkenbodemoefeningen, ademhaling- en ontspanningsoefeningen wordt gewerkt aan het leren voelen en de coördinatie van de bekkenbodem, het sterker maken of juist het verbeteren van de ontspanning van deze spieren. 
Verder kan er informatie gegeven worden en advies over het plassen en poepen en een goede toilethouding.
Eventueel wordt bij de behandeling EMG of elektrostimulatie ingezet.

Bij behandeling van bekkenklachten zonder bekkenbodemprobleem, wordt het bekken- en de lage rug onderzocht. De bekkenfysiotherapeut heeft speciale technieken om bewegingsmogelijkheid in dit gebied herstellen. Ook de buik- en rugspieren worden getraind om herhaling van klachten te voorkomen.

Bekkenfysiotherapie bij kinderen

Maar wist u dat de bekkenfysiotherapeut ook kinderen met problemen in de zindelijkheid kan behandelen? 

Vorig jaar zijn Nicole en Elisabeth begonnen met de opleiding Kinderbekkenfysiotherapie.
In juni j.l. hebben zij de eindtoetsen van de opleiding gehad en hiermee de opleiding afgerond.
Kinderen en tieners met plas- en poepproblemen, buikpijnklachten e.d. kunnen bij hen terecht.

Heeft u vragen of wilt u zichzelf of uw kind aanmelden voor een intake? Neem dan contact op met de praktijk.
 

Terug