Bekkenfysiotherapie bij kinderen met zindelijkheidsproblemen

In 2020 hebben Elisabeth van der Spek en Nicole van Bergen de opleiding Kinderbekkenfysiotherapie afgerond. Beiden hadden al een korte scholing gevolgd bij het Nederlands Paramedisch Instituut(NPI). Toen het NPI met een complete opleiding kwam, grepen zij hun kans.

Elisabeth en Nicole zijn nu nog beter toegerust in het onderzoeken en behandelen van kinderen met zindelijkheidsproblemen voor plas of poep, blaasontsteking, bedplassen en buikpijnklachten.

Net als volwassenen kunnen ook kinderen last hebben van een niet goed werkende bekkenbodem. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust en voelen dit niet. Dit kan allerlei klachten veroorzaken die een opgroeiend kind in de weg kunnen zitten.
Onder “bekkenbodem” verstaan we de spiergroepen die de buikholte van de buitenwereld scheiden, met daarin 2 openingen voor het kwijt raken van plas en poep (en voor de meisjes uiteraard ook nog de vagina). Deze spiergroepen  vormen een sluitspier voor de plasbuis en de anus en spelen dus een rol bij zowel ophouden als lozen van plas en poep. Elisabeth en Nicole proberen dit zodanig uit te leggen, dat het kind begrijpt dat het aanleren van plassen en poepen een vaardigheid is net zoals b.v. fietsen of zwemmen.

Om deze vaardigheid goed aan te leren moeten er een aantal voorwaarden aanwezig zijn zoals:

  • voldoende drinken
  • voldoende en vezelrijk eten
  • een voldoende blaasgrootte
  • juiste toilethouding
  • een juiste reactie op aandrang
  • voldoende tijd om een volledige plas of poep te doen

Elisabeth en Nicole zijn zodanig opgeleid  om het kind op een speelse wijze te leren voelen waar de bekkenbodemspieren zitten en hoe een kind daar controle over kan krijgen. Ook wordt geleerd hoe en wanneer hij/zij moeten plassen en poepen. Het kind krijgt inzicht in het leren voelen en goed te reageren op aandrang signalen.

Heeft uw kind problemen om zindelijk te worden? Last van blaasontstekingen of buikpijn? Maak dan een afspraak met Elisabeth of Nicole of ga naar de contactpagina.

Terug