Congres ClaudicatioNet maart 2019

Op donderdag 14 maart jl. was Wietske bij het 9e jaarcongres van het ClaudicatioNet in de Brabant Hallen in ’s-Hertogenbosch.

Diverse sprekers zijn deze dag aan bod geweest die over onderwerpen spraken zoals: Claudicatio Intermittens in combinatie met COPD, diabetes, hartfalen en overgewicht en hoe om te gaan met verstokte rokers. Roken is een verslaving en ervan af komen zonder hulp, lukt zeer weinig mensen.

Tussen de lezingen door kon je 2 workshopsessies volgen. Je kon vooraf aangeven aan welke workshops je wilde deelnemen.
De twee workshops die Wietske heeft gevolgd zijn:

  • De kartrekkersbijeenkomst
    Wietske is 1 van de 3 kartrekkers van regio Gelderse Vallei. Het ClaudicatioNet is een landelijk netwerk met ca 2100 gespecialiseerde therapeuten en dat onderverdeeld is in 56 regionale netwerken. In deze bijeenkomst komen de verschillende kartrekkers uit de regio bijeen om oa ervaringen en ideeën uit te wisselen en op de hoogte gebracht te worden van de nieuwste ontwikkelingen van ClaudicatioNet
     
  • Gecombineerde leefstijlinterventies en Claudicatio, hoe loopt dat nou?
    Eén van de risicofactoren van Claudicatio Intermittens (etalagebenen) is een ongezonde leefstijl, zoals ongezonde voedingsgewoonten en lichamelijke inactiviteit. Deze ongezonde leefstijl kan ook leiden tot overgewicht of zelfs obesitas. Coaching in deze is dan noodzakelijk en hierin is dan ook een rol voor de fysiotherapeut weggelegd

Het was wederom een zeer interessant congres waarin de nieuwste ontwikkelingen van dit landelijk netwerk bekend zijn gemaakt en de nieuwe doelen voor 2019. Intensieve looptherapie is zeer effectief in combinatie met coachingsgesprekken om leefstijlverandering teweeg te brengen. Ook vaatchirurgen en steeds meer huisartsen moedigen eerst looptherapie aan omdat een ingreep dan vaak niet nodig is (ter verduidelijking: kosten van een ingreep zijn minimaal € 8.000,-).

Terug
Congres ClaudicatioNet maart 2019
Congres ClaudicatioNet maart 2019