Cursus Lymfe-casuïstiek

Op vrijdag 29 april heeft Wietske van der Molen de cursus Lymfe-casuïstiek in Papendal gevolgd. In deze interactieve en interessante cursus werd aan de hand van casussen aandacht gegeven aan hoe nog doeltreffender klinisch te kunnen redeneren bij het behandelen van patiënten die lymfoedeem hebben.

Als oedeemtherapeut zijn er veel methoden en technieken die ingezet kunnen worden bij de behandeling van patiënten die (lymfe/lip/veneus)oedeem hebben: manuele lymfedrainage, compressietherapie met zwachtels, kousen of klittenbandsystemen, het doen van (huiswerk)oefeningen, ademhalingsoefeningen, lymfetaping, informatie en advies etc.

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

De vochtopeenhoping komt door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair oedeem genoemd.Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair oedeem genoemd.

Ga voor meer informatie naar de pagina oedeemfysiotherapie.

Terug
Lymfe oedeem
Lymfe oedeem