Cursus PCM meting bij baby’s

De schedel is tijdens de eerste maanden van nature nog zacht. Wanneer een baby een voorkeurshouding heeft en daardoor veel op een zijde van het hoofdje ligt kan er vrij snel een afplatting ontstaan aan die zijde van het hoofdje. Om te meten of er daadwerkelijk een afplatting is ontstaan en in welke mate kan de PCM meting uitgevoerd worden.

PCM is een niet belastende meetmethode waarbij met behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk wordt gemaakt van de omtrek van het hoofdje. Hierop worden de posities van de neus en oren gemarkeerd. Vervolgens wordt een kopie gemaakt van deze afdruk, om zo op papier de precieze hoofdmetingen te kunnen doen.

Zaterdag 15 februari 2020 heeft Myrthe van Klaveren, kinderfysiotherapeut i.o., de PCM cursus gevolgd. Het was een zeer leerzame dag. 

Het meetinstrument zelf is aan bod gekomen hoe deze uit te voeren en ook de achtergrondinformatie over de meting. Ook hebben we de laatste literatuur besproken met betrekking tot voorkeurshouding bij baby’s en bijbehorende therapieën.

Nu kan Myrthe deze meting dus uitvoeren bij baby’s met een schedelafplatting.

Terug
Cursus PCM meting bij baby’s
Cursus PCM meting bij baby’s