Fit en vitaal ouder worden

Ouder worden gaat gepaard met een afname van de spierkracht en spiermassa. Preventie van deze afname is belangrijk om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven. Een beweeg- en voedingsinterventie is een effectieve manier om te werken aan een vitaal leven en draagt bij aan het verbeteren van de zelfredzaamheid van ouderen.

In de praktijk zijn een aantal lokale initiatieven om ouderen zo lang mogelijk fit en vitaal te houden. Weinig 65-plussers nemen echter deel aan een georganiseerd oefenprogramma.

PUMP-fit

In januari 2021 is de PUMP-fit studie gestart. Deze studie is een samenwerking tussen UMC Utrecht en Wageningen Universiteit in de Regiodeal Foodvalley. Doel van deze samenwerking is het behouden van fitheid en functionaliteit van ouderen door het effectief combineren van voeding en beweging. De komende vier jaar gaan onderzoekers aan de slag om een effectief voedings- en beweegprogramma te implementeren in de regio van de Foodvalley. Dit betreft de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.

De PUMP-fit studie onderzoekt hoe een voedings- en beweeginterventie het beste in de praktijk uitgerold kan worden. Wij zijn benieuwd naar de redenen waarom mensen wel of niet meedoen aan een beweeg- en voedingsinterventie, en welke factoren meespelen bij het uitrollen van een dergelijk programma. Het uiteindelijke doel van de studie is om het oefenprogramma succesvol en duurzaam in de regio in de praktijk te brengen.

Maureen Jutstra en Merle Leemhuis hebben op 20 mei 2021 meegedaan aan een focusgroep voor het PUMP-FIT onderzoek. Ze zijn in gesprek geweest met de onderzoekers en andere fysiotherapeuten uit de regio over het opzetten van een beweeg-en voedingsinterventie. Op deze manier konden we een stem hebben in de opzet van deze interventie.

Dit project wordt nog vervolgd.

Terug
PUMP-fit
PUMP-fit