Het bindweefsel level 1

Op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 januari jl. heeft Wietske van der Molen de cursus “Het bindweefsel level 1” gevolgd in Academy De Berekuyl te Hierden.

Deze 3-daagse cursus werd in het Engels gegeven door de Zuid-Afrikaanse fysiotherapeut Willie Fourie. Hij is wereldwijd zeer actief in het wetenschappelijk netwerk over bindweefsel en fascia. Hij heeft deze techniek ontwikkeld en is al jaren bezig met (pijn)klachten te verhelpen na operatie en/of bestraling. Tijdens deze cursus werd de anatomie besproken, wat bindweefsel en fascia is, de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied en hoe deze techniek toepasbaar is. In level 1 werd het accent gelegd op het borstgebied: na een operatie en/of bestraling.

Fascia is het witte, doorzichtige bindweefsel dat zich overal in het lichaam bevindt. Het is een dun mazig web dat alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen, het lymfesysteem en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Fascie verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend en functionerend geheel die in balans is en zorgt voor soepele bewegingen. Door een ongeval, blessure, langdurige overbelasting, stress, operatie en/of bestraling kan die onderlinge samenhang uit balans raken: de fascia is beschadigd (littekens, lokale verklevingen, oedeem) en kan klachten geven van pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen en zelfs benauwdheid als dit in de borstkasregio plaats vindt. Met de fasciatechniek kan de therapeut de fasciastructuren oprekken, bewegen en masseren. Het heeft een positief effect op de verslapte en slecht doorbloede huid en zorgt voor een betere afvoer van het lymfevocht. Littekenweefsel herstelt versnelt na een operatie. Deze techniek wordt pas ingezet wanneer de wond dicht is en er wordt heel voorzichtig gestart.

De fasciatechniek is een waardevolle aanvulling op oedeembehandeling, bijvoorbeeld wanneer er geen duidelijk oedeem meer aanwezig is maar de patiënt rondom het geopereerde/bestraalde gebied toch klachten ervaart.

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. De vochtopeenhoping komt door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair oedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair oedeem genoemd.

Onbehandelde lymfoedeem kan zich omzetten tot lipoedeem (vet). Dit is een onomkeerbaar proces. Dat wil zeggen dat als men eenmaal lipoedeem heeft dit niet meer omgezet kan worden naar lymfoedeem en ook qua omvang niet minder meer wordt. Vermindering van omvang van lipoedeem is alleen mogelijk door middel van operatief ingrijpen. Vroegtijdige signaleren van oedeem is dan ook belangrijk.

Terug
Het bindweefsel level 1
Het bindweefsel level 1