Lezing gevolgd door Wietske van der Molen

“Het Chemobrein”

Op donderdagavond 22 november heeft Wietske van der Molen een lezing bijgewoond over “Het Chemobrein” in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Het NVFL heeft deze avond georganiseerd. Dit is de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie waar Wietske lid van is. Deze vereniging komt 4x per jaar bijeen waarin dan verschillende onderwerpen aan bod komen die betrekking hebben op oedeem/oncologie.

Deze zeer interessante en leerzame lezing werd gegeven door Annemarieke Fleming. Zij is gezondheidspsychologe bij Reade te Amsterdam en schrijfster van het boek “Pijn en het Brein. De rol van de hersenen bij ‘onverklaarde’ chronische klachten”.
Het woord “chemobrein” is geen wetenschappelijk term maar door (ex-)kankerpatiënten zelf verzonnen.

Tijdens deze lezing werd ingegaan op zowel de lichamelijke als mentale vermoeidheidsklachten die mensen ervaren nadat ze klaar zijn met hun behandeling (wel/geen operatie, radiotherapie e/o chemotherapie) en wat de invloed van het brein in deze is en dat de psychosociale factoren hierin een grote rol spelen. Waarom de één meer vermoeidheidsklachten ervaart dan de ander en waarom het bij de één langer aanhoudt dan bij de ander en hoe ga je hiermee om. Vervolgens werd uitgelegd hoe je deze reserves weer op kunt bouwen om je balans weer te vinden tussen de dagelijkse activiteiten en vermoeidheid.

Terug
Lezing gevolgd door Wietske van der Molen
Lezing gevolgd door Wietske van der Molen