Lezing over lipoedeem (vetoedeem) gevolgd door Wietske van der Molen

Op maandag 18 februari jl. heeft Wietske van der Molen een lezing bijgewoond in het Ziekenhuis De Gelderse Vallei over lipoedeem.

Deze zeer interessante avond werd georganiseerd door de regio NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie). Mevrouw dr. Anne Berthe Halk, dermatoloog LUMC en per 1 maart 2019 bij de Bergman Clinics, heeft deze lezing gegeven.

Lipoedeem betekent letterlijk “vetzwelling”. Dit vet zit met name aan de ledematen. Lipoedeem is een relatief onbekende aandoening en niet makkelijk te onderscheiden van obesitas of andere vormen van oedeem aan de ledematen. Ons lichaam kent verschillende vormen van vet zoals bijvoorbeeld het soort vet die we kunnen laten verbranden en waarmee we kunnen afvallen (door bewegen/dieet) én het soort vet dat niet kan verbranden en qua omvang ook niet af zal nemen hoeveel men ook wil afvallen door sporten en diëten en lipoedeem wordt genoemd.

Lipoedeem is een chronische aandoening die bijna alleen bij vrouwen voorkomt, bestaat uit verschillende stadia, vaak gepaard gaat met pijn en zich uit in disproportionele en symmetrische accumulatie van vet in de (onderste) ledematen. Het is een aandoening die vaak over het hoofd wordt gezien maar waar steeds meer aandacht aan wordt gegeven. Een multidisciplinaire aanpak is noodzakelijk waarbij bijvoorbeeld de  dermatoloog, internist, fysiotherapeut, huidtherapeut, diëtist etc. bij ingeschakeld moet worden.
De enige manier om van dit soort vet af te komen is liposuctie.

Voor meer informatie over lipoedeem kunt u terecht op de website van NLNet of kunt u contact opnemen met Wietske van der Molen.

Terug
Lezing over lipoedeem (vetoedeem) gevolgd door Wietske van der Molen
Lezing over lipoedeem (vetoedeem) gevolgd door Wietske van der Molen