Masterclass “Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie”

Op dinsdag 10 maart jl. heeft Wietske van der Molen de masterclass “Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie” gevolgd in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn.

Deze zeer interessante masterclass werd gegeven door prof. Dr. Nele Devoogdt, professor aan het Departement Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, kinesitherapeut (fysiotherapeut) en coördinator van het Lymfoveneus Centrum van het UZ Leuven en door dr. Sarah Thomis, vaatchirurg en staflid van het Lymfoveneus Centrum van het UZ Leuven, docent en doctoraats-onderzoeker aan de KU Leuven.

Lymfofluoroscopie (near-infrared fluorescence imaging) is een beeldvormende techniek waarbij  een fluorscente stof (indocyanine groen) in de huid van de hand of voet van de patiënt wordt ingespoten. Hierdoor krijg je meer inzicht in het wel/niet functioneren van het oppervlakkig lymfestelsel waardoor je de behandeling kan aanpassen en de patiënt effectiever kan behandelen. Het is een techniek die in Nederland nog niet toegepast wordt maar zeker een meerwaarde kan zijn bij een patiënt waarbij de lymfedrainage of compressietherapie niet zo goed verloopt als je zou willen.

Tijdens deze dag zijn naast live demonstraties van lymfofluoroscopie bij patiënten met lymfoedeem en een cursist zonder lymfoedeem ook de recente veranderingen in kennis en inzicht met betrekking tot de anatomie en fysiologie van het lymfestelsel bekend gemaakt. Alsook met betrekking tot de wetenschappelijke evidentie en de oedeemhandgrepen.

De classificatie voor lymfoedeem in primair en secundair lymfoedeem is al vele jaren gangbaar. Secundair lymfoedeem is het meest bekend. Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat de aanleg en functie van het lymfestelsel aanzienlijk kan verschillen tussen verschillende individuen. Kennis over en inzicht in de aanleg van het lymfestelsel en de rol die erfelijkheid speelt helpt om lymfoedeem beter te begrijpen. Zo blijkt nu onder andere dat het vocht dat vanuit de bloedvaten in het lymfstelsel is gefiltreerd voor 100% in het lymfstelsel blijft en niet gedeeltelijk weer terugkeert in de bloedbaan.

Wat is lymfoedeem?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.
De vochtopeenhoping komt door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair oedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair oedeem genoemd.
Onbehandelde lymfoedeem kan zich omzetten tot lipoedeem (vet). Dit is een onomkeerbaar proces. Dat wil zeggen dat als men eenmaal lipoedeem heeft dit niet meer omgezet kan worden naar lymfoedeem en ook qua omvang niet minder meer wordt. Vermindering van omvang van lipoedeem is alleen mogelijk door middel van operatief ingrijpen. Vroegtijdige signaleren van oedeem is dan ook belangrijk.

Heeft u vragen of oedeemklachten neem dan contact op met de praktijk voor een afspraak.

Terug
Masterclass “Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie”
Masterclass “Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie”