Masterclass “The role of exercise in oncology rehalibitation: new insights”

Op zaterdag 30 april heeft Wietske van der molen een masterclass gevolgd: de Masterclass “The role of exercise in oncology rehalibitation: new insights”

Deze masterclass werd gegeven door Lee Jones, PhD, een internationale expert op het gebied van 'exercise oncology'. Lee Jones is professor en onderzoeker aan het prestigieuze Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, USA.

In deze masterclass zijn veel onderwerpen aan bod gekomen en zijn we op de hoogte gebracht van de meest recente inzichten over de rol van fysieke training binnen de oncologische revalidatie en de invloed hiervan op de overlevingskansen van oncologische patiënten. Op oncologisch vlak gebeurd er zeer veel en zijn er telkens weer nieuwe ontwikkelingen. Als oncologisch fysiotherapeut is het belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven zodat we als  fysiotherapeut een goed op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen in het belang van de patiënt. Een oncologisch fysiotherapeut richt zich op alle oncologische patiënten die door de kanker of door medische behandeling van de kanker bewegingsproblemen hebben gekregen.

Denk hierbij aan:

  • pijn;
  • stijfheid van gewrichten en spieren;
  • littekenweefsel;
  • spanningsklachten;
  • conditieverlies;
  • (extreme) vermoeidheid;
  • lymfoedeem (vochtopeenhoping).

Naast de fysieke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. De oncologische fysiotherapeut biedt een luisterend oor en coacht de patiënten binnen zijn/haar vakgebied. Daar waar nodig zal overleg met de arts/specialist plaatsvinden om extra benodigde specialistische hulp in te schakelen (psychosomatische therapeut, psycholoog, diëtist) om optimale hulp te bieden.

Ga voor meer informatie naar de pagina Fysiotherapie bij oncologische patiënten.

Terug
oncologie
oncologie