MSMS symposium 2019

Dinsdag 10 december was Merle Leemhuis aanwezig op het MSMS symposium te Nieuwegein. De dag werd geopend met een presentatie over Neurofilamenten gegeven door Charlotte Teunissen. De nieuwste inzichten werden laten zien en de mogelijke opties voor de klinische praktijk. Na deze presentatie werd door Rachael Hunter verteld over Overcoming MS. Rachael heeft zelf MS en heeft laten zien wat OvercomingMS voor haar heeft betekend en waar ze bij helpen bij andere mensen met MS. Zo heeft OvercomingMS een 7-stappenplan om MS te managen.

Na de plenaire opening waren er 4 keuzeblokken waarin je verschillende workshops bij kon wonen. Merle heeft de volgende 4 workshops gevolgd:

Waarom functioneel oefenen?

Chhetri Ober gaf aan dat er vaak een transferprobleem optreed bij patiënten. Dit houdt in dat de geoefende situatie binnen de praktijk vaak moeilijk uit te voeren blijkt in het dagelijks handelen thuis. Tijdens de oefensessie moet de dagelijkse praktijk dus zo goed mogelijk nagebootst worden om dit transferprobleem te voorkomen of ondervangen.

Ademhalingstherapie bij MS

Zwakte van de ademhalingsspieren komt vaak voor bij MS. Dit kan een belangrijke impact hebben op de communicatie en de kwaliteit van leven. Bij vroegtijdige signalering kan er middels actief oefenen een verslechtering van de ademhalingsspieren voorkomen of geremd worden.

Life balance: een belangrijke uitkomstmaat voor mensen met chronische vermoeidheid

Teveel en te zware activiteiten kunnen leiden tot overbelasting, maar het hebben van te weinig betekenisvolle activiteiten kunnen ook leiden tot een disbalans. Het is daarom van belang om het dagritme van de patiënt goed in kaart te brengen en te kijken naar een balans in activiteiten. Hierdoor kan de patiënt beter omgaan met zijn vermoeidheid en betekenisvolle activiteiten blijven uitvoeren.

Als laatste heeft Merle de workshop: Update MS medicatie en aandachtspunten voor de (fysio)therapeut gevolgd. Hierbij werd er een overzicht gegeven van de actuele medicatie en de daarbij voorkomende bijwerkingen. Neuroloog Luuk van Rooij gaf ook weer waarom bepaalde keuzes in het proces gemaakt worden.

Al met al kan Merle weer terugkijken op een leerzame dag!

Terug
MSMS symposium 2019
MSMS symposium 2019