ShoTime!

Op 13 april woonde Bart Knieriem en Nicole van Bergen het congres van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie, “ShoTime!”, bij. Een interessante dag met binnenlandse en buitenlandse sprekers. Het thema van de dag was schouderklachten.

Chris Littlewood trapte af met een lezing over de behandeling van scheuren van de spieren rondom het schoudergewricht. Hierin werd duidelijk dat oefentherapie bij het grootste deel van deze klachten de voorkeur heeft boven opereren.

Ian Horsely gaf een lezing over het onderzoek en behandeling van de gewrichten van de schoudergordel en hoe belangrijk de beweeglijkheid van deze gewrichten is, voor het herstel van klachten.

Na de lunch pauze nam Norman D’Hondt ons mee op een reis door de ruimte onder het schouderdak. Mooie anatomische plaatjes en filmpjes maakte ons duidelijk wat er gebeurd met de ruimte onder het schouderdak in rust en tijdens divers bewegingen.

Als afsluiter gaf Maarten van de List een kijkje in de keuken van de orthopeden. Hij vertelde over de diverse operaties in het verleden en heden. Ook liet hij ons weten dat men in de schouder terughoudender is geworden met opereren. Dit omdat de resultaten op langer termijn niet beter zijn dan oefentherapie.

Al met al een leerzame dag.

 

Terug
ShoTime!
ShoTime!