Symposium Palliatieve Zorg

Op donderdag 28 maart jl. was het Symposium Palliatieve Zorg waarbij mede organisatoren Wietske van der Molen en Merle Leemhuis aanwezig waren. Ook Maureen Jutstra was aanwezig om het symposium bij te wonen. Dit symposium werd gehouden in ziekenhuis Gelderse Vallei en was voor de fysiotherapeuten uit de regio die aangesloten zijn bij ROF-GV (Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei en/of bij ClaudicatioNet regio Gelderse Vallei. In deze organisatie zitten werkgroepen die met chronische aandoeningen te maken hebben: oncologie, COPD, CVRM (hartfalen), DM2 en Claudicatio Intermittens).

Tijdens deze avond hebben dr. R(ik) Heijligenberg, internist en endocrinoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei en mw. J(olanda) Prins-van den Berg, verpleegkundig specialist in de palliatieve zorg Ziekenhuis Gelderse Vallei, samen een zeer interessante presentatie gegeven over wat palliatieve zorg nu inhoudt en wa t een bepaalde (aanvullende) chronische aandoening (of meerdere) in combinatie met medicatie voor een invloed kan hebben op de patiënt zowel mentaal als fysiek.

Dat wil zeggen dat een patiënt vaak niet één chronische aandoening heeft maar een combinatie van verschillende chronische aandoeningen (bijvoorbeeld etalagebenen in combinatie met diabetes type 2, COPD, kanker en neuropathie).

De volgende vraagstukken kwamen aan bod:

  • Hoe ga je hiermee om
  • Hoe behandel je deze patiënt
  • Wat kun je als fysiotherapeut voor de patiënt betekenen in de palliatieve fase die een aantal weken/maanden maar soms ook jaren kan duren?

Een zeer leerzame avond waaruit (wederom) is gebleken dat de patiënt altijd centraal staat en dat samenwerking tussen verschillende disciplines zeer belangrijk is.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact op met de praktijk.

Terug
Symposium Palliatieve Zorg
Symposium Palliatieve Zorg