Verslag cursus oedeem deel 2

Het tweede deel van de cursus oedeem en oedeemfysiotherapie was van 7-10 november op Papendal. Linda Jansen heeft wederom veel geleerd over de behandeling van oedeem en dit ook praktisch mogen toepassen.

De eerste dag bestond uit veel herhaling uit het vorige blok. Naast de manuele lymfedrainage en de zwachteltechnieken hebben we ook geoefend met wat stevigere technieken om langdurig bestaand oedeem weg te krijgen. In de avond kwam er een patiënt vertellen over haar traject nav borstkanker en operaties. Voor ons was dat een mooie gelegenheid om vragen te stellen en wat we geleerd hebben ook toe te kunnen passen.

Dag 2 stond in het teken van kousen, de zogenoemde therapeutisch elastische kous. We hebben geleerd hoe deze aangemeten worden, hoe ze gemaakt worden en uiteindelijk ook zelf mogen voelen hoe dat nou zit, zo’n kous.

De derde dag was erg praktisch, de aandacht verschoof wat meer van de benen naar de armen en de romp. Dezelfde technieken waren ineens heel anders omdat een been nou eenmaal anders is dan een arm. Het zwachtelen van een hand is ook een kunst op zich, daar zijn aardig wat rolletjes zwachtel doorheen gegaan voor dat goed ging. In de avond waren er patiëntendemonstraties, mensen die speciaal voor ons leerproces naar Papendal kwamen om zich door ons te laten bevragen, bevoelen, onderzoeken en behandelen. Heel leerzaam, zeker omdat een huid bij deze patiënten toch anders voelt dan bij niet-patiënten.

De laatste dag was iedereen best een beetje gaar. 4 lange dagen cursus zorgt er voor dat je toch wat minder opneemt. We begonnen met een interessant verhaal over huidaandoeningen door een dermatoloog. Veel aandoeningen hebben invloed op oedeem, dus goed om te weten. Daarna hebben we gelukkig weer veel praktisch mogen doen. Als toetje kregen we van Bert Verdonk nog een onderhoudend verhaal over oedeem op de romp en in het bekkengebied. Al met al was het een hele leerzame periode.

Terug
Cursus oedeem
Cursus oedeem