Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Symposium Disturbed Bladder Control en workshop 3D anatomie van de bekkenbodem

Op 23 juni hebben Elisabeth van der Spek-Mes en Nicole van Bergen het symposium Disturbed Bladder Control bijgewoond. Op dit symposium werden de laatste wetenschappelijke inzichten ten aanzien van blaasstoornissen gepresenteerd door internationale sprekers uit Brazilië, Amerika, Frankrijk en Italië en Nederlands sprekers van het Pelvic Centre Maastricht.

Er wordt veel onderzoek gedaan op het gebied van bekkenbodemklachten. Als bekkenfysiotherapeut is het belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten om een zo adequaat mogelijke behandeling op maat te kunnen geven.

De diverse oorzaken van urineverlies, hevige aandrang, verzakkingen, onderactieve en overactieve blaas werden besproken net als de behandelmogelijkheden van uit multidisciplinair perspectief. Hierin viel op dat bekkenfysiotherapie vaak de eerste keuze is.

Op 24 juni werd er nog een workshop gegeven, waarin de bekkenbodem in 3D centraal stond. Uiteindelijk werd van ons verwacht dat we een bekkenmodel in 3D, met alle spieren en bindweefselschotten, op de juiste manier weer in elkaar zouden zetten. Iets wat enorm veel inzicht geeft hoe de structuren in 3D lopen.

Naar nieuwsoverzicht
Disturbed Bladder Control
Disturbed Bladder Control