Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Bekkenfysiotherapie bij kinderen

Je kind heeft plasongelukjes. Moet vaak naar de wc. Wordt elke nacht wakker in een nat bed. Heeft vaak blaasontsteking. Of je kind heeft elke dag poepstrepen in de onderbroek. Kan juist niet poepen. Heeft zonder reden buikpijn. Vindt het eng om naar de wc te gaan. Is je kind al een tiener, dan kun je ook te maken krijgen met bepaalde seksuele problemen. Bij al deze klachten kunnen kan onze kinderbekkenfysiotherapeut je helpen.

Moeilijk of niet zindelijk worden

De bekkenbodem van je kind werkt niet altijd goed. Daardoor kan je kind soms moeilijk of niet zindelijk worden. Dus problemen hebben met het goed vullen en legen van de darmen en blaas.

Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je kind te vroeg moest leren op een potje te plassen en poepen. Door blaasontstekingen die steeds weer de kop op steken of doordat je kind zijn plas en poep, zonder dat het hoeft, veel te lang ophoudt.  

Moeite hebben met plassen of poepen, is voor je kind vaak heel naar. Want zoiets heeft veel invloed op het dagelijks leven. Je kind kan zich schamen en zich erg onzeker voelen. Durft bijvoorbeeld niet meer naar een vriendje of vriendinnetje, naar een club, mee op schoolreis of kamp.

Wat doen we tijdens de behandeling?

Kom je bij ons in de praktijk, dan leert onze kinderbekkenfysiotherapeut je kind waar de bekkenbodemspieren zitten. Hoe je daar controle over krijgt. Hoe je het beste kan plassen en poepen. En wat je moet je doen als je voelt dat je naar de wc moet. Dat doen we op een leuke, speelse manier. Een behandeling is voor je kind dus nooit eng of vervelend.

Ook geven we de ouder(s) uitleg over het ontstaan van de klachten. En vertellen we jou/jullie wat belangrijk is om te weten over de blaas, darmen, plassen, poepen, de bekkenbodem en eten/drinken. Stapje voor stapje geven we je kind weer vertrouwen in het eigen lijf. Daarbij is het belangrijk dat je als ouder(s) de oefeningen, die we opgeven, thuis doet met je kind.

Hoelang de behandeling duurt, kunnen we niet van tevoren zeggen. Dat ligt eraan welke klacht je kind heeft en hoe lang die daar al last van heeft. Als het nodig is vragen we vooraf advies aan een kinderarts, uroloog of huisarts.

Gespecialiseerd in behandeling kinderen

Onze kinderbekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. Na een hbo-opleiding fysiotherapie en een masteropleiding bekkenfysiotherapie deden onze collega’s een opleiding kinderbekkenfysiotherapie. De Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie (NVFB) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de kinderbekkenfysiotherapeut.

Meer informatie

Meer Informatie? Lees alles over eerste afspraak, verwijzing en vergoeding.

Heb je vragen? Of wil je gelijk een afspraak maken? Kijk op onze contactpagina.