Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Dry Needling

Je hebt spierklachten waarvan je lang last blijft houden. Dan voel je pijn, beweeg je stijf. Zulke klachten ontstaan door zogenoemde ‘triggerpoints’ in je spieren. Dat zijn kleine harde puntjes in je spieren, die net zo groot zijn als erwten.

Om die verhardingen te behandelen, kunnen we in de praktijk een techniek toepassen die dry needling heet. Dat kan je helpen bij je herstel. We doen dat bij patiënten die onder behandeling zijn bij een manueel therapeut, sportfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut in onze praktijk.

Wat is dry needling?

Bij dry needling brengen we een ‘droge’ naald in de spier of spieren waar je last van hebt. De naald is droog omdat er geen vloeistof met medicijnen inzit. En nee, het is geen vorm van klassieke accupunctuur. Deze techniek gaat uit van hoe het lichaam als geheel werkt.

Met de naald prikken we in de meest pijnlijke verhardingen om deze uit te ‘schakelen’. De triggerpoints kunnen ervoor zorgen dat er een strakke band in  de spier ontstaat en deze minder goed werkt en verkrampt. Ook kan je spierkracht minder worden of voel je pijn op andere plekken. Vanuit je lage rug straalt bijvoorbeeld pijn uit naar je bilspier.

Prikken we met een naald in een verharding dan trekken de spiervezels samen. Dat geeft ter plekke een reactie en zorgt ervoor dat de spier zich gelijk ontspant. De spierstofwisseling herstelt daardoor en je voelt minder pijn of zelfs helemaal geen pijn meer. Vaak kun je je spier en je gewricht weer makkelijker bewegen.

Voor welke klachten is dry needling geschikt?

Veel klachten die komen door triggerpoints kunnen we behandelen met dry needling. Dan kun je denken aan:

  • hoofdpijn
  • lage rugklachten; schouderklachten
  • tennis– of golferselleboog
  • achillispeesklachten
  • scheenbeenontstekingen

Doet het pijn?

Dry needling is niet eng of erg pijnlijk. Vaak krijg je bij het aanprikken even kort een soort krampgevoel. En kun je de pijn ervaren die je voelt als je de stijve spier gebruikt. Als dat zo is, heb je grote kans dat de behandeling werkt.

Na afloop van dry needling voelt een behandelde plek vaak wat zwaar en stijf. Dat gaat meestal snel over. Soms kun je het ook warm krijgen en een beetje gaan zweten. En heel af en toe komt het voor, dat je je niet lekker voelt tijdens of na een behandeling. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ook dat gaat snel over. We kijken altijd in de eerste behandeling hoe je reageert op het prikken en houden daar rekening mee bij het toepassen van de methode.  

Fysiotherapeuten gespecialiseerd in dry needling

Diverse fysiotherapeuten in onze praktijk doen dry needling en staan op de site dryneedling.nl vermeld. Na een studie fysiotherapie deden zij verschillende cursussen om zich te specialiseren:

  • behandeling van arm- en beenspieren
  • behandeling van spieren rond de wervelkolom
  • behandeling van patiënten met kaak-en hoofdpijnklachten

Meer informatie

Meer Informatie? Lees alles over eerste afspraak, verwijzing en vergoeding.

Heb je vragen? Of wil je gelijk een afspraak maken? Kijk op onze contactpagina.