Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Beweegprogramma Diabetes type 2

Je hebt diabetes type 2 en vindt het niet altijd makkelijk om regelmatig te bewegen. Je bent bang om een hypo te krijgen of de controle over je lichaam te verliezen. Schaamt je als je begint te zweten. Herken je dat? Dan is ons beweegprogramma diabetes type 2 echt iets voor jou. Onder leiding van een fysiotherapeut leer je meer controle over je lichaam te krijgen en symptomen te herkennen.

Bewegen heeft een positieve invloed op je lichaam, zeker als je diabetes type 2 hebt. Het is goed voor de vetstofwisseling, de bloeddruk en de cholesterolspiegel. Je kunt daarmee veel klachten voorkomen en de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

Begeleid door gespecialiseerde fysiotherapeut

Kom je bij ons in de praktijk dan krijg je begeleiding van een fysiotherapeut, die speciaal is opgeleid is om het beweegprogramma voor mensen met diabetes type 2 te geven. Dat programma is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in samenwerking met TNO.

Je krijgt oefeningen die precies bij jou en jouw conditie passen. Het fijne is: trainen doe je bij ons geheel of voor een deel in een groep. Dus met mensen die net als jij diabetes type 2 hebben. Dat heeft als voordeel dat je elkaar kunt steunen, aanmoedigen en ervaringen kunt uitwisselen.

Wat kun je verwachten?

Het beweegprogramma duurt een jaar. Dit kun je verwachten:

Stap 1: Eerste gesprek en testen

Na je aanmelding krijg je een korte vragenlijst thuis. Die vul je in en neem je mee naar je eerste gesprek. De fysiotherapeut bespreekt de antwoorden met je en doet ook een aantal testen: een beweegervaringstest, een conditietest en enkele fitheidstesten. Op basis van de uitkomsten en je medische gegevens krijg je advies.

Stap 2: Beweegprogramma diabetes type 2

Blijkt uit de testen dat je kunt meedoen aan het beweegprogramma, dan krijg je een trainingsschema van twaalf weken. In die tijd bouwen we langzamerhand de oefeningen uit en helpen we je fitter te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Je traint onder begeleiding in een groep.

Stap 3: Resultaat en verder advies

Na twaalf weken kijkt de fysiotherapeut samen met jou hoe je conditie nu is. Dan krijg je een advies. Welke vorm van bewegen past bij je? Wat is mogelijk? Je blijft daarna een keer per week onder begeleiding in de groep oefenen en sport daarnaast ook twee keer per week in je eentje. Na een half en een jaar kijken we opnieuw hoe het met je is.