Elisabeth van der Spek

(fysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut)

Mijn naam is Elisabeth van der Spek en ik woon in Bennekom. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in sport & beweging en het medische wereldje.

Toen ik op mijn 14e een tv-programma zag, waarin een Nederlandse fysiotherapeut in Egypte, gehandicapte kinderen in achterstandswijken opzocht en behandelde, wist ik het zeker: ik wil therapeut worden en mensen helpen weer zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij. En daarbij leek het me een extra uitdaging om te werken in een land waar er veel minder voorzieningen zijn wat betreft de zorg, als bij ons hier in Nederland.

Zodoende ben ik terecht gekomen op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en heb daar de opleiding fysiotherapie gevolgd. Tijdens de studie heb ik stage gelopen bij een particuliere praktijk in Ede en bij 'de Hartenberg' in Wekerom, een instelling voor mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen.

In januari 2011 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en ben eerst een tijd als waarnemer werkzaam geweest in verschillende praktijken in Ede en omgeving. Zo heb ik in korte tijd veel ervaring op kunnen doen met verschillende patiëntengroepen en behandelmethoden. Toch bleef het werken in een ontwikkelingsland (en dan speciaal in Afrika) trekken. Daarom vertrok ik in november 2011 naar Kenia. Daar heb ik gewerkt in een revalidatiecentrum voor verstandelijk, lichamelijk en mentaal gehandicapte kinderen. Ook ben ik een week mee geweest met een fysiotherapeut in een 'mobile clinic': een ambulance waar mee we mensen in afgelegen gebieden opzochten en behandelden. Het was een indrukwekkende, leerzame periode. Na de tijd in Kenia besloot ik me te gaan specialiseren in de Bekkenfysiotherapie. Vanaf september 2012 was ik als bekkenfysiotherapeut i.o. werkzaam bij het Fysiotherapeutisch Centrum. In juli 2015 heb ik de studie bekkenfysiotherapie afgerond en sindsdien begeleid ik als ‘Master of science in de bekkenfysiotherapie’ mijn patiënten met problemen in bekken of bekkenbodem.

Als bekkenfysiotherapeut help je mensen met o.a. incontinentieproblematiek, bekkenklachten, seksuele problemen. Vaak problemen die je niet zomaar aan de koffietafel bespreekt. Juist dat maakt het behandelen extra uitdagend. Het geeft veel voldoening om met mijn patiënten samen te werken en herstel te zien!

Buiten werktijd breng ik mijn tijd door met mijn man, vrienden en familie. Ook ben ik regelmatig in de sportschool te vinden. Of ik  trek mijn hardloopschoenen aan of pak de fiets en ga richting bos of uiterwaarden om daar te genieten van lekker buiten zijn in de natuur. Verder is reizen een hobby: ik hoop nog veel verschillende landen te bezoeken en zo mensen in andere culturen te leren kennen!