CVA groepsoefentherapie

In de meeste gevallen zijn de gevolgen van een hersenbloeding ingrijpend: stoornissen in het bewegen, waarnemen, lezen en/of schrijven en het gevoelsleven. Dit is afhankelijk van welk deel van de hersenen is beschadigd. Meer bewegen is juist ook voor mensen met een CVA een goed idee. Het houdt uw conditie in stand (u raakt minder snel vermoeid), uw zelfvertrouwen neemt toe en u slaapt beter. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt. De kans op een nieuw CVA kan hierdoor afnemen.

Waarom CVA groepsoefentherapie

Met voldoende lichaamsbeweging houdt u langer de conditie en vaardigheden van uw hele lichaam op peil. Daarnaast helpt lichaamsbeweging bij het voorkomen of terugdringen van overgewicht en het werkt ontspannend en stressverminderend.
Bewegen is ook belangrijk voor het leggen van nieuwe contacten.
Mensen met een CVA kunnen in een isolement raken doordat het aantal activiteiten buitenshuis afnemen. Tevens levert bewegen met lotgenoten veel herkenning op. U kunt handige tips uitwisselen.

Voor wie is de groepsoefentherapie bedoeld?

  • U bent gediagnosticeerd met CVA
  • U heeft een verwijzing van de huisarts of specialist waarop de diagnose CVA vermeld staat en dat de interventie een groepsbehandeling is
  • U heeft een specifiek doel, bijvoorbeeld een half uur kunnen wandelen
  • Uw fitheid is voldoende voor deelname
  • U past in het groepsproces

Hoe ziet de groepsoefentherapie eruit?

U krijgt eerst een individuele intake van een uur waarin er uitleg wordt gegeven over de groepsoefentherapie. Tevens worden er d.m.v. vragenlijsten en een aantal testen uw basiswaarden vastgelegd. Deze gegevens vormen het uitgangspunt voor het individuele oefenschema.

De groepsoefentherapie sessie heeft een individueel deel en een gezamenlijk deel. In het individuele deel oefent u volgens uw eigen oefenschema om uw tekortkomingen in uithoudingsvermogen, spierkracht, spierlengte, coördinatie en stabiliteit te verbeteren.

Het gezamenlijke deel wordt gevormd door de warming-up en de cooling down. Hierin kunnen verschillende dingen aan bod komen. Bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen, bewegingen uit het dagelijkse leven, spelvormen etc.

Evaluatie

Na een half jaar vindt er een evaluatie plaats en worden de vragenlijsten en testen nogmaals afgenomen. Zo krijgt u een goede indruk van uw vorderingen en wordt bekeken of u uit kunt stromen naar een andere vorm van bewegen (Sporten op maat, zwemmen, sportief wandelen etc).

Doelen van de groepsoefentherapie

Het leren (her) kennen en ervaren van eigen grenzen en mogelijkheden Het verbeteren van het uithoudingsvermogen, mobiliteit, spierkracht en coördinatie om zo uw specifieke doel te bereiken Het leren omgaan met uw ziekte Het ontwikkelen c.q. onderhouden van een actieve levensstijl Het ontwikkelen c.q. hervinden van plezier in bewegen Bewegen met lotgenoten levert herkenning op.