Bewegen en Artrose

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is bovendien nog leuk ook. Artrose hoeft zeker geen belemmering te zijn om (meer) te bewegen. Samen verstandig bewegen is goed voor uw sociale contacten en uw gewrichten varen er wel bij. Artrose lijkt zelfs te vragen om meer beweging, want zoals het oude spreekwoord luidt: rust roest en dat geldt zeker ook voor uw botten en gewrichten!

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Ongeveer 20% van alle 55-plussers heeft artrose. Dit neemt toe met de leeftijd.Reuma, overgewicht en sportblessures leiden geregeld tot artrose van één of meerdere gewrichten. Vaak is echter de oorzaak onbekend. Bij artrose neemt de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen langzaam af. Kraakbeen zit aan de uiteinden van botten en werkt als een soort stootkussen. Hierdoor kunnen normaliter grote krachten in een gewricht opgevangen worden. Als het kraakbeen in dikte of in functie afneemt, moeten de botten de schokken zelf opvangen. Dit leidt tot een verdikking en soms vervorming van botuiteinden. Beginnende artrose kan onopgemerkt aanwezig zijn. Artrose veroorzaakt op den duur pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.

Afname van coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen zijn meestal het gevolg. U reageert minder goed op een misstap of een andere onverwachte beweging. Iemand heeft zogenaamde startpijn als het beginnen met bewegen pijnlijk is.Artrose van de enkel, knie en/of heup kan problemen geven voor de algehele mobiliteit. Artrose in een ernstige fase kan het dagelijks functioneren belemmeren. Iemand kan zich moeilijk verplaatsen en zich soms onvoldoende verzorgen.

Artrose en beweging

Door beweging wordt het kraakbeen wakker gemaakt en behoudt het zijn functie. Kraakbeen werkt als een spons, die bij druk wordt leeggeperst en zich daarna volzuigt met gewrichtsvloeistof. Op die manier krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Beweging helpt zo de voedselvoorziening van het kraakbeen.Dat gewrichten 'slijten' door bewegen is dus een misverstand!Spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen de gewrichten ondersteunen en meehelpen om schokken op te vangen. Door regelmatige lichamelijke activiteit kunt u deze weefsels versterken. Naast de lichamelijke gevolgen van bewegen, kunt u meer vertrouwen krijgen in uw eigen functioneren, want u kunt gewoon meer. Door uw lichamelijke conditie op peil te houden, bent u beter bestand tegen ongelukkig uitglijden en vallen.

Voor wie is de cursus bedoeld?

  • U hebt artrose en u wilt graag op uw eigen niveau, maar toch in een groep verantwoord bewegen/sporten.
  • U hebt artrose en u wilt uw vaardigheden zolang mogelijk behouden en zo mogelijk verbeteren.
  • U hebt artrose en u wilt voorafgaand aan het sporten bij een reguliere sportvereniging uw vaardigheden trainen.

Inhoud van de cursus:

Wij bieden u de mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten onder de deskundige begeleiding van een fysiotherapeut. De cursus wordt gegeven in onze praktijk, waar we beschikken over een goed uitgeruste oefenruimte met kracht- en cardio-apparatuur.Wij kunnen u begeleiden in het zo lang mogelijk behouden en/of verbeteren van uw conditie, spierkracht, evenwicht, coördinatie, beweeglijkheid en vaardigheden. Ook kunnen wij u adviezen geven over eventuele problemen die u in het dagelijks bewegen ondervindt.Een gedetailleerde inhoud van de cursus kunnen we niet geven. Voor u wordt een cursus op maat gemaakt op basis van uw wensen en mogelijkheden.Vooraf aan de cursus vindt een intake plaats, waarin de doelen worden gesteld en het startniveau bepaald.Vervolgens gaat u twaalf weken, twee keer per week, onder de deskundige begeleiding van de fysiotherapeut, op uw eigen niveau sporten. Na twaalf weken volgt een evaluatie waarin bekeken wordt of de door u gestelde doelen zijn behaald en krijgt u een vervolgadvies.

Algemene informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Cursusduur en kosten en Algemene voorwaarden. Telefonisch kunt u contact met ons opnemen via 0318-575165 of stuur een mail via het contactformulier.