Bewegen en een kunstheup

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is bovendien nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet.
Meer bewegen is juist ook voor mensen met een kunstheup een goed idee. Het houdt uw conditie in stand (u raakt minder snel vermoeid), uw zelfvertrouwen neemt toe en u slaapt beter. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt.

Wat is een kunstheup?

Een kunstheup wordt in de volksmond een nieuwe heup genoemd. Vervanging van het heupgewricht door een kunstheup is een veel voorkomende operatie, waar mensen met een zogenaamd versleten heup (heupartrose) baat bij hebben. De operatie is geen kleinigheid. Het herstel vraagt veel wilskracht en inspanning van de patiënt en van zijn of haar familieleden.Meestal gaat het om gewone artrose op oudere leeftijd. Ook aangeboren heupafwijkingen zoals heupdysplasie geven een verhoogde kans op artrose van de heup. Tevens kan reuma tot artrose leiden. Een dijbeenhalsbreuk kan ook een reden zijn om de heup te vervangen.De pijn is na de operatie sterk verminderd, net als de stijfheid. De heup is niet zo beweeglijk als voorheen omdat de spieren rondom de heup door de langdurige bestaande pijn en functieverlies verkort zijn.

Een kunstheup en bewegen

Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht en daardoor kwetsbaarder. Zware lichamelijke inspanning en te belastende sporten kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht beperken. Toch kunt u zich met een kunstheup lichamelijk inspannen en sporten, het is zelfs aan te raden. Voor uw operatie hebt u waarschijnlijk gemerkt dat u steeds minder kon bewegen, omdat de pijn en stijfheid toenamen.
Misschien kon u niet meer goed rechtop lopen en had u rugpijn. Doordat u niet goed kon bewegen werd uw evenwicht minder en werd u misschien zelfs onzeker. Goed opgebouwde en gedoseerde lichamelijke inspanning/sport leidt ertoe dat uw conditie toeneemt, beweeglijkheid en spierkracht toeneemt, het evenwicht en houding verbeteren en u wordt zekerder in het bewegen. Zo heeft u echt plezier van uw nieuwe heup!

Voor wie is de cursus bedoeld?

  • U hebt een nieuwe heup en u wilt graag op uw eigen niveau maar toch in een groep op een verantwoorde manier bewegen/sporten
  • U hebt een nieuwe heup, wellicht bent u net gerevalideerd en u wilt uw vaardigheden zolang mogelijk behouden en indien mogelijk verbeteren
  • U hebt een nieuwe heup, wellicht bent u net gerevalideerd maar u bent nog niet zeker van bepaalde vaardigheden (U durft bijvoorbeeld nog niet zelfstandig te fietsen)
  • U hebt een nieuwe heup en u wilt, voor het sporten bij een reguliere sportvereniging, uw conditie en vaardigheden trainen tot het vereiste niveau

Inhoud van de cursus:Wij bieden u de mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten onder de deskundige begeleiding van een fysiotherapeut. De cursus wordt gegeven in onze praktijk, waar we beschikken over een goed uitgeruste oefenruimte met kracht- en cardio-apparatuur.Wij kunnen u begeleiden in het zo lang mogelijk behouden en/of verbeteren van uw conditie, spierkracht, evenwicht, coördinatie, beweeglijkheid en vaardigheden. Ook kunnen wij u adviezen geven over eventuele problemen die u in het dagelijks bewegen ondervindt.

Een gedetailleerde inhoud van de cursus kunnen we niet geven. Voor u wordt een cursus op maat gemaakt op basis van uw wensen en mogelijkheden.
Vooraf aan de cursus vindt een intake plaats, waarin de doelen worden gesteld en het startniveau bepaald.
Vervolgens gaat u twaalf weken, twee keer per week, onder de deskundige begeleiding van de fysiotherapeut, op uw eigen niveau sporten. Na twaalf weken volgt een evaluatie waarin bekeken wordt of uw doelen zijn behaald en krijgt u een vervolgadvies.

Algemene informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Cursusduur en kosten en Algemene voorwaarden. Telefonisch kunt u contact met ons opnemen via 0318-575165 of stuur een mail via het contactformulier.