Bewegen en een kunstknie

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is bovendien nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet.
Meer bewegen is juist ook voor mensen met een kunstknie een goed idee. Het houdt uw conditie in stand (u raakt minder snel vermoeid), uw zelfvertrouwen neemt toe en u slaapt beter. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt.

Wat is een kunstknie?

Een kunstknie wordt in de volksmond een nieuwe knie genoemd. Vervanging van het kniegewricht door een kunstknie is een veel voorkomende operatie waar mensen met een zogenaamd versleten knie (knieartrose) baat bij hebben. De operatie is geen kleinigheid. Het herstel vraagt veel wilskracht en inspanning van de patiënt en van zijn of haar familieleden.
Meestal gaat het om gewone artrose op oudere leeftijd. Maar ook kraakbeen- en stofwisselingsziekten en kraakbeenbeschadigingen door een fractuur (breuk) geven een verhoogde kans op artrose van de knie. Wanneer er in het verleden een meniscus is verwijderd, is er een verhoogde kans op artrose. Ook reuma kan tot artrose leiden.
Als een kniegewricht ernstig is beschadigd of versleten dan is vervanging van het gewricht door een kunstknie (knieprothese) vaak de enige oplossing.

Een kunstknie en bewegen

Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht en daardoor kwetsbaarder. Zware lichamelijke inspanning en te belastende sporten kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht beperken. Toch kunt u zich met een kunstknie lichamelijk inspannen en sporten. Het is zelfs aan te raden.

Voor uw operatie hebt u waarschijnlijk gemerkt dat u steeds minder kon bewegen, omdat de pijn en stijfheid toenamen.
Doordat u niet goed kon bewegen, werd uw evenwicht minder en werd u misschien zelfs onzeker. Goed opgebouwde en gedoseerde lichamelijke inspanning/sport leidt ertoe dat uw conditie toeneemt, beweeglijkheid en spierkracht toenemen, het evenwicht en houding verbeteren en u wordt zekerder in het bewegen. Zo heeft u echt plezier van uw nieuwe knie!

Voor wie is de cusrsus bedoeld?

  • U hebt een nieuwe knie en u wilt graag op uw eigen niveau maar toch in een groep op een verantwoorde manier bewegen/sporten
  • U hebt een nieuwe knie, wellicht bent u net gerevalideerd en u wilt uw vaardigheden zolang mogelijk behouden en indien mogelijk verbeteren
  • U hebt een nieuwe knie, wellicht bent u net gerevalideerd maar u bent nog niet zeker van bepaalde vaardigheden. (U durft bijvoorbeeld nog niet zelfstandig te fietsen)
  • U hebt een nieuwe knie en u wilt, voor het sporten bij een reguliere sportvereniging, uw conditie en vaardigheden trainen tot het vereiste niveau

Inhoud van de cursus:

Wij bieden u de mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten onder de deskundige begeleiding van een fysiotherapeut. De cursus wordt gegeven in onze praktijk, waar we beschikken over een goed uitgeruste oefenruimte met kracht- en cardio-apparatuur.Wij kunnen u begeleiden in het zo lang mogelijk behouden en/of verbeteren van uw conditie, spierkracht, evenwicht, coördinatie, beweeglijkheid en vaardigheden. Ook kunnen wij u adviezen geven over eventuele problemen die u in het dagelijks bewegen ondervindt.

Een gedetailleerde inhoud van de cursus kunnen we niet geven. Voor u wordt een cursus op maat gemaakt op basis van uw wensen en mogelijkheden.
Vooraf aan de cursus vindt een intake plaats, waarin de doelen worden gesteld en het startniveau bepaald.

Algemene informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Cursusduur en kosten en Algemene voorwaarden. Telefonisch kunt u contact met ons opnemen via 0318-575165 of stuur een mail via het contactformulier.