Bewegen en MS

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is bovendien nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet.

Meer bewegen is juist ook voor mensen met MS een goed idee. Het houdt uw conditie en vaardigheden langer in stand, uw zelfvertrouwen neemt toe en u slaapt beter. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt.

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose is een ziekte van het centraal zenuwstelsel die zich manifesteert in de hersenen en het ruggenmerg. Het is in veel opzichten een onvoorspelbare ziekte. Het leven met MS is onzeker. De ziekte treedt meestal op tussen het twintigste en veertigste levensjaar en treft meer vrouwen dan mannen.Rondom bepaalde zenuwen in het centraal zenuwstelsel zit een isolerende laag. Deze zogenaamde myelineschede maakt een goede geleiding van signalen mogelijk. Bij MS ontstaan op bepaalde plekken ontstekingen in de myelineschede. Als de ontsteking voorbij is, nemen de klachten gewoonlijk af. Wel blijft op de plek van de ontsteking meestal een litteken in het weefsel achter. Dit litteken zorgt 'altijd' voor storingen.Het verloop van MS is moeilijk te voorspellen. Het ziekteproces is te splitsen in twee fasen: een intermitterende fase en een progressieve fase.

Tijdens de eerste fase, ook wel relapsing-remitting genoemd, zijn er perioden van terugval en herstel. In de tweede fase verergeren de klachten langzaam. Er zijn periodes van stilstand en soms een tijdelijke verbetering. Progressieve MS manifesteert zich met duidelijke terugvallen, zonder perioden van herstel.

Bewegen en MS

Met voldoende lichaamsbeweging houdt u langer de conditie en vaardigheden van uw gehele lichaam op peil. Daarnaast helpt lichaamsbeweging bij het voorkomen of terugdringen van overgewicht en werkt het ontspannend en stressverminderend.Bewegen is ook belangrijk voor het leggen van nieuwe contacten.Mensen met MS kunnen in een isolement raken doordat het aantal activiteiten buitenshuis afnemen. Tevens levert bewegen met lotgenoten herkenning op. U kunt handige tips uitwisselen.

Voor wie is de cursus bedoeld?

  • U hebt MS en u wilt uw conditie en vaardigheden zolang mogelijk behouden en indien mogelijk uw conditie en vaardigheden verbeteren
  • U hebt MS en u wilt voorafgaand aan het sporten bij een reguliere sportvereniging uw conditie en vaardigheden trainen
  • U hebt MS en u wilt op uw eigen niveau maar toch in een groep bewegen/sporten
  • U kunt zelfstandig zitten

Wij bieden u de mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut met specifieke kennis op het gebied van MS. De cursus wordt gegeven in onze praktijk, waar we beschikken over een goed uitgeruste oefenruimte met kracht- en cardio-apparatuur.Wij kunnen u begeleiden in het zo lang mogelijk behouden en/of verbeteren van uw conditie, spierkracht, evenwicht, beweeglijkheid en vaardigheden. Ook kunnen wij u adviezen geven over eventuele problemen die u in het dagelijks bewegen ondervindt.

Een gedetailleerde inhoud van de cursus kunnen we niet geven. Voor u wordt een cursus op maat gemaakt op basis van uw wensen en mogelijkheden. Mogelijk hebt u de voorkeur en de mogelijkheden om te trainen op de kracht- en cardio-apparatuur of hebt u de voorkeur voor bewegen op muziek en grondoefeningen of bewegingen vanuit de (rol)stoel.

Vooraf aan de cursus vindt een intake plaats, waarin de doelen worden gesteld en het startniveau bepaald.

Vervolgens gaat u twaalf weken, één keer per week, onder deskundige begeleiding van de fysiotherapeut, op uw eigen niveau sporten. Na twaalf weken volgt een evaluatie waarin bekeken wordt of uw doelen zijn behaald en krijgt u een vervolgadvies.

Algemene informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Cursusduur en kosten en Algemene voorwaarden. Telefonisch kunt u contact met ons opnemen via 0318-575165 of stuur een mail via het contactformulier.