Bewegen met een CVA

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is bovendien nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet.
Meer bewegen is juist ook voor mensen met een CVA een goed idee. Het houdt uw conditie in stand (u raakt minder snel vermoeid), uw zelfvertrouwen neemt toe en u slaapt beter. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt. De kans op een nieuw CVA kan hierdoor afnemen.

Wat is een CVA?

CVA is een afkorting van Cerebro Vasculair Accident. Letterlijk vertaald: ongeluk in de hersenbloedvaten. Het wordt ook wel een beroerte genoemd. Een hersenbloeding en een herseninfarct zijn de meest voorkomende oorzaken van een CVA. Bij een CVA knapt een bloedvaatje (hersenbloeding) of raakt verstopt (herseninfarct). In beide gevallen schiet de bloedtoevoer naar een hersendeel tekort. Het getroffen gedeelte van de hersenen krijgt daardoor te weinig zuurstof en beschadi

In de meeste gevallen zijn de gevolgen van een hersenbloeding ingrijpend: stoornissen in het bewegen, waarnemen, lezen en/of schrijven en het gevoelsleven. Dit is afhankelijk van welk deel van de hersenen is beschadigd.

Bewegen en CVA

Met voldoende lichaamsbeweging vergroot u de conditie van uw hele lichaam. Daarnaast helpt lichaamsbeweging bij het voorkomen of terugdringen van overgewicht en werkt het ontspannend en stressverminderend.
Bewegen is ook belangrijk voor het leggen van nieuwe contacten. Mensen met een CVA raken vaak in een isolement doordat het aantal activiteiten buitenshuis afneemt. Tevens levert bewegen met lotgenoten herkenning op. U kunt handige tips uitwisselen.

Voor wie is de cursus bedoeld?

  • U hebt onlangs een CVA gehad en u bent (onlangs) gerevalideerd
  • U wilt het revalidatieniveau vasthouden en indien mogelijk verbeteren
  • U hebt al langer geleden een CVA gehad en u wilt graag bewegen op een verantwoorde manier
  • U wilt op uw eigen niveau maar toch in een groep bewegen/sporten
  • U kunt zelfstandig zitten.

Inhoud van de cursus:Wij bieden u de mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut met specifieke kennis op het gebied van CVA. De cursus wordt gegeven in onze praktijk, waar we beschikken over een goed uitgeruste oefenruimte met kracht- en cardio-apparatuur.Wij kunnen u begeleiden in het verbeteren van uw conditie, spierkracht, ontspanning, beweeglijkheid en vaardigheden. Ook kunnen wij u adviezen geven over problemen die u in het dagelijks bewegen ondervindt.

Een gedetailleerde inhoud van de cursus kunnen we niet geven. Voor u wordt een cursus op maat gemaakt op basis van uw wensen en mogelijkheden.
Mogelijk hebt u de voorkeur en de mogelijkheden om te trainen op de kracht- en cardio-apperatuur of hebt u meer baat bij grondoefeningen, oefeningen in de (rol)stoel, looptraining, evenwichtsoefeningen, handfunctietraining en/of een combinatie.
Vooraf aan de cursus vindt een intake plaats, waarin de doelen worden gesteld en het startniveau bepaald.
Vervolgens gaat u twaalf weken, één keer per week, onder de deskundige begeleiding van de fysiotherapeut, op uw eigen niveau sporten. Na twaalf weken volgt een evaluatie waarin bekeken wordt of uw doelen zijn behaald en krijgt u een vervolgadvies.

Algemene informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Cursusduur en kosten en Algemene voorwaarden. Telefonisch kunt u contact met ons opnemen via 0318-575165 of stuur een mail via het contactformulier.