Pilates

Bijna een eeuw geleden ontwikkelde Joseph Pilates, een Duitse emigrant die in 1926 voet aan wal zette in New York, een methode om de spieren te versterken en in conditie te houden. Pilates, zelf een tengere jongen die op jonge leeftijd al kampte met een zwakke gezondheid, experimenteerde met allerlei vormen van sport en yoga om zijn lichaam sterker te maken. Hij had revolutionaire ideeën over revalidatie technieken en lichamelijke conditie.
Joseph Pilates noemde zijn methode 'The Art of Contrology' - de kunst van het beheersen.

Het uitgangspunt was met oefeningen de spieren zodanig te belasten dat men zich bewuster werd van coördinatie, ademhaling, beweging en houding. Alle oefeningen (waarvan sommige met hulpmiddel) zijn erop gericht de spieren te rekken en te versterken, de gewrichten los te maken en spanning weg te nemen. Bij elke oefening hoort een specifiek ademhalingspatroon.
Men begint met de basisbewegingen. Alle basisbewegingen zijn gericht op soepelheid en versterking van de buik- en rugspieren en zijn gemakkelijk uit te voeren. U werkt liggend op een matje vanuit uw kern/centrum (de romp) en dat alles met vloeiende, rustige bewegingen.

Wat is Pilates?

Pilates gaat uit van een combinatie van lichamelijke en geestelijke inspanning, vergelijkbaar met bv. Tai-Chi en Yoga.

Het is geschikt voor iedereen die zijn lichaam in vorm wil krijgen en houden, maar zónder de ‘opgepompte’ spieren van de meeste workouts. Daarnaast ligt bij Pilates de nadruk op het trainen van de rompstabilisatie in allerlei houdingen. Een zekere stabiliteit van het bekken is in het dagelijkse leven nodig om bepaalde bewegingen makkelijker uit te voeren. Hierbij valt te denken aan traplopen, bukken, maar ook hardlopen en andere vormen van sport.
Ook zult u merken dat de gebieden rond de buik, benen en billen strakker worden, omdat juist van die spiergroepen tijdens de training veel gevraagd wordt.

Voor wie is Pilates geschikt?

Pilates is zowel geschikt voor mensen in topconditie als voor mensen die van een letsel herstellen en voor ouderen. Ook mensen die lange tijd niets aan lichaamsbeweging hebben gedaan, kunnen met Pilates hun conditie geleidelijk weer opbouwen. Pilates is tevens zeer geschikt voor mensen met (langdurige) rug- of bekkenklachten.In de praktijk blijkt dat bij deze mensen de rompstabiliteit vaak te wensen over laat. Gerichte training door middel van Pilates kan ervoor zorgen dat de verantwoordelijke spiergroepen sterker worden, de rompstabiliteit toeneemt en de klachten afnemen.

De kracht van deze vorm van bewegen zit hem vooral in het feit dat de kans op blessures in verhouding tot andere sporten klein is. Voor de duidelijkheid: spierpijn staat hier natuurlijk los van!

Wat kan Pilates voor u betekenen?

Pilates levert u tientallen resultaten op als u met regelmaat en precisie oefent. Zo verkrijgt u een verhoogde longcapaciteit en een betere bloedcirculatie door een diepe ademhaling. Uw spierkracht en flexibiliteit worden verbeterd, vooral die van uw rompspieren.
Uw wervelkolom wordt soepeler en kan meer aan. Rondom uw bekken wordt alles veel stabieler. Uw coördinatie van spieren en geest verbetert. Uw botten worden steviger en uw gewrichten soepeler.
Kortom, uw lichaam komt in evenwicht, uw houding wordt verbeterd, zo ook uw lichaamsbewustzijn en bewegingstechniek.

Onze groepen

Wij hebben er bewust voor gekozen om de groepen klein te houden (10 personen) voor een zo optimaal mogelijke persoonlijke begeleiding. Tijdens de oefeningen worden geen apparaten gebruikt. Wij geven de Pilates grondoefeningen en uw eigen lichaamsgewicht dient ter verzwaring. De geleerde oefeningen kunt u heel gemakkelijk ook thuis doen.

Algemene informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Cursusduur en kosten en Algemene voorwaarden. Telefonisch kunt u contact met ons opnemen via 0318-575165 of stuur een mail via het contactformulier.